rss

Saturday, September 10, 2011

>> Blogger Wanita Montel Malaysia Paling Menarik


















    Terlalu banyak perbezaan untuk mencari blogger wanita paling cantik dan blogger wanita montel paling cantik,mohfi hanya ingin beri tahu salah satu sahaja perbezaanya bukan saiz mereka! tetapi bukan mudah untuk mencari mereka,iaitu blogger bertubuh berisi ini.

   Seperti yang kita sedia maklum,wanita berisi ini kebanyakanya(tidak semua tapi majoritinya)memiliki perasaan rendah diri yang agak melampau,ia di buktikan dengan betapa susahnya mohfi mencari blog mereka-mereka yang bersize plus-plus ini di internet khasnya blogger wanita di Malaysia,mereka mungkin ada blog,tetapi mereka tidak mempertontonkan diri mereka seperti blogger-blogger wanita yang lain.

   Kenapa mohfi mencari mereka?
Sudah tentunya mereka adalah sebahagian dari kita! mohfi ingin ikuti perkembangan wanita bertubuh montel sebagai seorang blogger,tapi mohfi tidak temui post entry sebegitu.kenapa?

rendah diri?
rasa seperti tidak wujud?

   Kalau persoalan mohfi itu benar,ingin mohfi nyatakan,anda si blogger montel SILAP! 

   Dan di atas sebab itulah mohfi wujudkan kategori blogger wanita montel paling menarik di Malaysia ini,dengan harapan blogger-blogger montel yang lain di luar sana/silent readers,tolonglah muncul,mungkin kamu tidak secantik "8 blogger wanita tercantik di malaysia" tapi pasti akan ada sesuatu yang membuatkan anda unik berbanding mereka,yang itu anda yang empunya diri sahaja yang tahu.Ada beberapa blogger-blogger montel di atas yang di pilih mohfi pernah menjejakan kaki mereka ke luar negara dan tempat-tempat yang mohfi belum terfikir nak pergi.Hebat!(pada mohfi)

   Tidak perlulah anda bergaya sakan bagaikan si cantik Yuyu zulikha,Cik tasya rupawan atau pun si nisa kay fashionista,cukuplah anda snap' gambar anda yang menunjukan siapa anda dan beritahu dunia khususnya Malaysia anda tidak malu menjadi diri anda,dan dalam masa yang sama anda telah pun beri tahu tuhan betapa bersyukurnya anda dengan pemberianya.

Tak perlulah lagi gantikan wajah anda dengan wajah kartun-kartun yang entah apa-apa itu.

Every girl should use what Mother Nature gave her before Father Time takes it away.”-Mohfi
 FESTIVAL FILM INDIE

Friday, September 09, 2011

>> Warga Perancis Minat 8 Blogger wanita tercantik di Malaysia?

   Selepas Entry Mohfi tentang 8 blogger wanita tercantik di Malaysia tiba-tiba ini yang berlaku,tika mohfi log in stats kat blogspot selepas 30minit entry itu berada di ruang maya.



Seperti yang kita maklum,Perancis di kenali sebagai ibu kota fasyen dunia,banyak pereka fesyen dilahirkan di sana dan ramai model ternama yang menghuni disana,tak kira lagi berapa banyak minggu fasyen di adakan.Mohfi tertanya-tanya kenapa begitu banyak pageview dari Perancis secara tiba-tiba selepas entry itu di buat,adakah kerana pereka fasyen dari Prancis sedang mengintai-intai fasyen pakaian 8 blogger tercantik di Malaysia itu atau ada pereka di sana yang berminat untuk menjadikan salah seorang dari 8 atau ke semua 8 blogger wanita tercantik di Malaysia itu sebagai model? 

Siapa tahu kan!

Tersedak!"-Mohfi

Wednesday, September 07, 2011

>> 8 Blogger wanita tercantik Malaysia [Most beautiful female blogger (M)]


#8) Biea Ana

#7
#6 Zulaika Nasir

#5 Hajar Momoe
#4 Cik Tasya
#3 yuyu zulaikha


#2 Nisa Kay

#1 Nurul Izzati Ibrahim
[Most Beautiful female blogger]
FESTIVAL FILM INDIE
SAKIT PUN DAPAT DUIT!
POTONG STIM !
MUKA AWEK MISTI KENE CUN.
MALAYSIA
AYAM DI RADIO
ALKOHOL
BEST FACEBOOK BUTTON
GILA GADGET
BlackBerry MURAH !
HOTLINK BOLEH.

Tuesday, August 23, 2011

>> Wilayah Blogger on FaceBook

Jom"-Mohfi

>> Apa yang berlaku di internet setiap 60 saat
























Tika anda sedang membaca post di blog Mohfi ini, lebih 6600 gambar akan dimuat naik ke Flickr, kira-kira 70 domain baru akan didaftarkan, lebih daripada 1,200 iklan baru akan dicipta pada Craigslist, dan banyak lagi.  

Berikut adalah apa yang berlaku di internet setiap 60 saat.
  • Search engine Google perlu melayan lebih 694.445 pertanyaan
  • 6600  gambar yang dimuat naik ke Flickr 
  • 600 video dimuat naik ke dalam YouTube, berjumlah 25 jam + kandungan
  • 695,000 status update, 79,364 posts dinding dan 510,040 komen disiarkan di laman rangkaian sosial Facebook
  • 70 domain baru berdaftar
  • 168,000,000  e-mel dihantar
  • 320 akaun baru dan 98,000 tweets dijana di laman rangkaian sosial Twitter
  • Aplikasi iPhone di muat turun lebih daripada 13,000 kali    
  • 20,000 post terbaru diterbitkan pada mikro-blogging pada platform Tumblr 
  • Pelayar web FireFox dimuat turun lebih daripada 1,700 kali 
  • Blogging platform Word Press dimuat turun lebih daripada 50 kali 
  • 40 soalan baru ditanya mengenai YahooAnswers.com
  • 100 soalan ditanya pada Answers.com  
  • 1200 iklan baru diwujudkan pada Craigslist 
  • 370,000  minit panggilan suara yang dilakukan oleh pengguna Skype 
Banyak benda yang berlaku tika kita sedang membaca post ini.

Manusia semakin pantas atau semakin tergesa-gesa?" -Mohfi

Sunday, March 06, 2011

>> Senyuman Seorang Sahabat

   Teringat Mohfi wajah Samad masa awek dia suruh masuk meminang dia cepat-cepat tahun lalu,memang pucat mengelabah muka dia masa tu,"duit aku tak cukup lagi weh!" bisik Samad pada Mohfi,bulan tu memang susah nak tengok Samad tersenyum,sakit kepala katanya.

   Mohfi juga teringat wajah Samad datang pada Mohfi beri tahu yang dia dah cukup duit dan sudah ada tarikh pun hendak melangsungkan perkahwinanya, Wow! berjaya jugak kau Samad,masa tu Samad senyum memanjang.

   Mohfi sudah mengenali Samad agak lama,dari tingkatan 4 hingga habis Diploma,dia seorang yang ceria,selalu tersenyum,duduk tunggu bas bawah pokok kena berak dengan burung gagak pun dia senyum,kalau Mohfi dah menyumpah-nyumpah dah!

   Mohfi sekarang sedang bercerita tentang senyuman seorang lelaki yang bernama Samad.

   Pagi rabu lepas,2 march 2011,Samad call' Mohfi suruh temankan dia di Hospital Besar Kuala Lumpur,isteri dia dah nak bersalin.Samad tak temankan isteri dia masa bersalin,"aku nak pitam" katanya,nampak jelas benar ketakutan Samad masa tu,tak tahulah Mohfi apa yang dia takutkan sebenarnya,takut pasal nyawa isteri dia/kandungan,atau takut dengar isteri dia meraung-raung,entahlah apa yang ada dalam kepala dia Mohfi tak tahu,maklumlah Mohfi tak pernah melalui situasi itu.

   Selesai isteri Samad bersalinkan bayi lelaki yang sangat comel,Mohfi dapat lihat sesuatu pada Samad yang selama ini sememangnya Mohfi tidak pernah lihat sepanjang kami kenal mula dari tingkatan 4 dulu,Melihat senyuman Samad setelah selesai meng'azan'kan anak dia yang baru lahir itu,terukir satu senyuman yang benar-benar tidak pernah Mohfi lihat selama ini,senyuman itu sangat-sangat berbeza.

   "Aku tak pernah tengok kau tersenyum macam tu Samad"

   "tersenyum macam maner?"

   "Tersenyum macam sekarang ni!"

   "Kenapa dengan senyuman aku?"

   "Tak ada apa-apa...Tahniah Samad !"

   Mohfi tinggalkan samad di sana dengan satu persoalan pada diri sendiri,adakah seorang lelaki akan mengukirkan senyuman yang sangat berbeza tika menyambut kelahiran anak pertama? Percayalah senyuman yang terukir pada Samad benar-benar berbeza,sukar untuk Mohfi jelaskan,senyuman jenis apa yang Mohfi cuba sampaikan,sukar di mengertikan!.


Teringin juga hendak tersenyum seperti Samad"-Mohfi

Saturday, February 19, 2011

>> Kerja Sabtu/Ahad macam bangla !

   "Bangla je kerja hari ahad"

   Pernah dengar ayat tersebut?. Siapa yang berkerja cari makan hujung minggu pasti terasa bukan. Sebelum Mohfi menelanjangkan lebih lanjut perangai buruk orang melayu kita yang suka memerli orang lain,pandang rendah atau cakap ikut sedap mulut dan tidak pedulikan perasaan orang lain ini ingin Mohfi kongsikan sedikit sabda junjungan mulia kita Nabi Muhammad S.A.W. perihal tentang kerja,untuk mengambil hati orang-orang kita yang mungkin readers blog mohfi ini, yang selalu membanting tulang bekerja hingga hujung minggu untuk menyedapkan hati mereka termasuk Mohfi sendiri.
   
   Sabdannya :
"Barang siapa yang berkerja untuk anak isterinya melalui jalan yang halal,maka bagi mereka pahala seperti orang yang berjihad di jalan Allah." (Riwayat Al-Bukhari)


   Selain dari itu Rasulullah S.A.W juga ada bersabda yang bermaksud :
"Mencari kerja yang halal itu adalah fardhu selepas fardhu." (Riwayat Al-Baihaqi)


   Di samping itu kita hendaklah juga mengetahui bahawa setiap tugas atau kerja yang diberi oleh Allah kepada seseorang itu adalah menurut kemampuan orang yang berkenaan seperti yang ternyata di dalam firman Allah yang bermaksud:
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan apa yang terdaya olehnya”. (Al-Baqarah :286) 



   Nah!,adakah terlalu teruk mereka yang mencari rezeki yang halal pada hujung hari minggu? apa kaitanya masyarakat bangla dengan orang melayu yang berkerja hari sabtu/ahad? jika mereka berniat ingin bergurau ketika berkata begitu,Mohfi minta maaflah,Mohfi tidak sama sekali terima gurauan jenis begini!

   Jika benar sekali duit mereka banyak hingga tidak perlu kerja sampai hujung minggu,apa alasan munasabah mereka untuk berkata sedemikian? burgurau?.... huh!.Mohfi percaya mereka yang berkerja hingga hujung minggu sekali pun tidak meminta untuk berkerja lama seperti itu,semua ingin mudah,semua ingin bercuti bersama keluarga di hujung minggu,tetapi tanggungjawab yang utama patut di dahulukan,kerana gaji dari tempat kerja lah yang menyuapkan mulut mak,abah,anak,bini,awek,kawan,sedekah dan banyak lagi.

   Kerja itu wang! jika kerja hari sabtu/ahad macam bangla,jadi mereka yang suka mengata orang(provoke) itu macam apa? macam BODOHlah! bangla dia pandai,itu pasal mereka kerja sabtu/ahad,sebab wang!.Mengata orang dengan kerja sampai hari sabtu/ahad macam bangla dengan mencari wang hingga hari minggu,mana lebih elok? terpulanglah~

   Kepada mereka yang suka mengata "Bangla je kerja hari ahad" itu,Mohfi ada sedikit ubat tonik yang kalau diamalkan berterusan insyaAllah boleh sembuh penyakit mulut mereka itu!

ini ubatnya :
Menurut ajaran Islam setiap kegiatan kita di dunia ini akan di perhitungkan di akhirat nanti sebagaimana ternyata di dalam firman Allah yang bermaksud:
“Tiap-tiap diri bertanggungjawab terhadap apa yang telah diperbuatnya”. (Al-Muddaththir : 38)

Sanggup mereka bertanggungjawab dengan apa yang mereka kata kan?."-Mohfi

Saturday, February 12, 2011

>> Asyik-asyik salah lelaki !

   Pot Pet! Pot Pet! itu sahaja kerja dia.Seorang yang buka cerita,semua tak mahu kalah,hendak juga.Topik perbualan tak ada lain,asyik-asyik nak hentam kaum lelaki,itu lah risiko yang perlu di hadapai oleh kelompok minoriti yang berjantina lelaki ini.

   "Orang lelaki ni jangan bagi muka sangat,nanti dia pijak kepala kita ni ha~"

"iya lah tu~, jangan bagi muka kat lelaki yang tak ada rupa je sebenarnya kan,kalau lelaki ada rupa bagi body' pun kau sanggup!" (hati kecil Mohfi berkata-kata)


    "Orang lelaki zaman sekarang ni,bukan boleh harap sangat,kerja malas,bergaya je lebih,lepas tu ada hati nak ngorat anak perempuan orang,duit bukan ada pun,nanti perempuan nak tanggung dia orang pulak!"

"iya lah tu~, tu pasal lah laki orang lain yang kaya pun kau sanggup lahap! kalau lelaki tak boleh harap, buat apa mengharap pada lelaki, jadi je lah single' sampai tua!, so tak payah lah pening-pening kepala kau nak fikir kan hal ni! siapa yang bodoh? lelaki ke? ke boyfriend ko jer yang tak boleh pakai? isu dia ntah apa-apa ntah!" (hati kecil Mohfi berkata-kata)

   "Orang lelaki ni jangan percaya sangat,depan kita pijak semut pun tak mati,belakang kita dok mengayat betina lain!"

"iya lah tu~,kalau perempuan buat benda yang sama,cakap hak memilih pada mereka,mereka ada hak memilih bakal suami yang layak untuk menjaga mereka akan-akan datang, so aku tak nampak apa-apa isu besar di sini yang menyatakan lelaki tak ada hak memilih yang terbaik untuk mereka akan-akan datang! so isu dia tetap berpusing-pusing dekat situ kan! pi mai pi mai tang tu jugak...diam lagi baik!" (hati kecil Mohfi berkata-kata)

   "Orang lelaki ni,kalau bagi peha nak betis,kau jaga-jaga sikit"

"iya lah tu~,yang kau bagi paha buat apa,bagi lah Al-Quran ke,sejadah ke,kan ke itu lebih bagus.Hahahah kidding! beri lah kasih sayang yang tidak melanggar batas,kalau kena dengan gayanya orang lelaki pun naik malu nak pegang perempuan!" (hati kecil Mohfi berkata-kata)

"Jantina tak bersalah,yang bersalah adalah manusia itu sendiri,bukan jantina"-Mohfi

Monday, February 07, 2011

>> Jodoh,Tidak semua dengan manusia!

   Memang setiap makhluk mempunyai pasangan.Seperti apa yang semua ketahui,jodoh adalah ketentuhan tuhan.

   Setiap manusia yang sudah bertemu jodoh mungkin ini bukan persoalan besar dalam hidup mereka,akan tetapi bagi yang sedang mencari atau sedang meronta-ronta kesunyian,pasti jodoh antara topik yang sering dibicarakan di dalam hati mereka dan sering di-bualkan oleh mulut mereka.

   Setiap manusia berpasang-pasangan? iya itu betul tapi sebelum Mohfi berbicara lebih lanjut lagi,ingin Mohfi ingatkan,sila baca dengan hati dan minda terbuka,bukan niat Mohfi ingin memesongkan akidah atau mengubah apa yang tertulis dari yang maha berkuasa.

   Ada yang masih bayi lagi,baru berusia 3 hari,sudah meniggal dunia! siapa jodohnya?...
Ada yang jawab,jodoh/pasangan bayi tersebut ada di syurga.

   Ada remaja berusia 24 tahun,bujang,meniggal dunia akibat barah! siapa jodohnya?
Ada yang jawab,Tuhan lebih sayangkan dia..,(mana mungkin jodoh dia dengan tuhan bukan!)


   Sekali lagi Mohfi tegaskan!Bukan hendak menafikan apa yang tertulis...cuma kadang-kala persoalan-persoalan ini mengganggu fikiran kita,hingga timbul perasaan syak yang mampu meruntuhkan akidah kita sebagai muslim!

   Masakan tidak,contoh persoalan diatas pada yang cetek akal fikiranya pasti akan cuba menimbulkan keraguan.

   Mohfi harap ada di-antara kita yang masih mencari jodoh bersiap sedialah,dan terimalah jika jodoh kita sememangnya bukan dengan manusia di muka bumi ini! kenapa Mohfi berkata begitu? kemungkinan besar jodoh kita adalah benda yang kita tidak pernah ketahui rupa parasnya.
Contohnya:
    Seorang lelaki yang telah mencuba sedaya-upaya dengan 1001 cara dan tips untuk mendapat pasangan,bertahun-tahun lamanya,tak berhenti berdoa dan segala jenis sembahyang telah di lakukan,tetapi lelaki tersebut masih belum bertemu pasangannya,semakin hari semakin sunyi,semakin hari umur semakin berganjak.
   Apakah yang lelaki tersebut dapat?mana pasanganya? yang lelaki tersebut rasa hanya sunyi .... ya! sunyi itulah pasanganya!

   Kita mungkin di-takdirkan untuk bersama dengan perasaan sunyi yang mungkin pada awalnya membuatkan kita gelisah dan tidak keruan.Akan tetapi jika kita gunakan akal yang di-kurniakan oleh tuhan,kita akan dapat rasakan betapa nikmat-nya di jodohkan dengan perasaan sunyi ini.

   Bosan = Sunyi,itu bukan bentuk persamaan yang tepat,sunyi itu bukan bosan,sunyi itu indah.Sunyi yang tidak dikawal akan mengakaibatkan syaitan mudah menghasut kita,untuk mencari hiburan,tapi jika sunyi itu di gunakan dengan baik dan di anggap kekasih,kita akan benar-benar dekat dengan kekasih yang maha pengasih.

   Sedangkan orang yang ingin meminta petunjuk hendak mendapat jodoh juga disuruh sembahyang tahajjud pada waktu malam dalam suasana yang gelap & sunyi.Jika kita sudah hilang punca,arah,petunjuk dan sudah puas berusaha,Mohfi sarankan jangan berhenti berdoa tentang jodoh,andainya tidak ketemu lagi,walau sudah tua dan tidak berharta sangat (orang tua yang kaya memang laku lagi)terimalah seadanya ke-sunyi-an yang mungkin itulah jodoh kita.

   Biasa-biasakanlah diri itu dengan sunyi kerana dalam kubur kita bertemu sekali lagi dengan sunyi.


Teringat bait-bait lagu kumpulan DEF-GAB-C - Cinta sakti

Bintang pasangannya bulan,
Langit pasangannya bumi,
Malam pasangannya siang,
Apa pasangannya mentari.......?



Apa agaknya pasangan mentari ya? Mohfi rasa pasangan mentari alam semula jadi,sebabnya hidupan alam semuanya memerlukan cahaya mentari,betul tak? agaknya lah~


Memang selalu sunyi"-Mohfi

Saturday, February 05, 2011

>> Make-Up Perempuan,Lelaki tertipu!

   Apa yang ada dalam kepala anda tika baca tajuk entry ini?

   Bohong! jika di-tanya pada lelaki,apakah yang akan membuatkan lelaki zaman sekarang tertarik dengan seorang perempuan? kalau pertama sekali katanya hati,Mohfi berani kata BOHONG!...dalam 10 lelaki,mungkin 2 orang sahaja yang benar katanya.

   Mohfi percaya paras rupa antara aspek utama yang menjadikan seorang lelaki suka-kan seseorang perempuan.

   Pergi sahaja di-mana-mana shopping complax lihat perempuan-perempuan zaman sekarang dari remaja sampai-lah yang sudah berumur,hampir semuanya pandai bermake-up.Lambakan peralatan solekan di kedai-kedai membuktikan betapa gila-nya perempuan dalam hal-hal tata rias wajah ini.

   Persoalan-nya sekarang,adakah salah jika Mohfi mengketagorikan make-up sebagai sesuatu pembohongan terhadap lelaki?

   Pernah lihat perempuan make-up sebelum dan selepas? sila Google.Mohfi pernah bertanya kepada seorang perempuan yang pandai bermake-up & bergaya

"Agak-agaknya,kalau kau tak pakai make-up,macam mana yek?"

"macam ni lah! nape?"

"boyfriend kau suka ke kau,make-up tebal-tebal ni?"

"mistilah,besday hari tu dia bagi aku set make-up!"

"kalau dia tengok muka kau tak pakai make-up,agak-agaknya dia suka tak"?

"....................................................."

   Jika lelaki menyukai seseorang perempuan tika wajahnya cantik bermake-up,bagaimana akan-akan datang? adakah mampu bagi seorang perempuan bermake-up 24 jam selama perhubungan terjalin?

   Adakah lelaki mampu menerima wajah sebenar teman wanitanya sebelum make-up? Mohfi bukan-nya apa, cuma kadang kala terfikir bila lihat kuasa sebenar make-up ni,ia benar-benar merubah wajah sebenar seorang wanita dari kurang kepada lebih cantik (maaf bukan hendak menghina pemberian tuhan!) 

   Cuba lihat site ini http://www.facemaker.ca/page127.html
para lelaki suka yang sebelum atau yang selepas? agak-agaknya?

   Bayangkan,jika seorang lelaki berkahwin dengan seorang perempuan yang dia tak pernah ketahui wajah sebenar di sebalik make-up perempuan itu! Bagaimana malam pertama? kalau tak make-up pun cantik,it's ok lah kan,kalau lepas tanggal make-up,lebih teruk dari wajah bermake-up yang sebelum ni laki dia selalu lihat,bagaimana? kena pula masa tengok muka bangun tidur waktu pagi....huh~ mengucap panjang.

Apa kata lelaki?"-Mohfi

Friday, February 04, 2011

>> Killer blog entry!

   Banyak kali Mohfi sudah berpusing-pusing blog-walking,merata-rata blog.Pertama sekali selepas singgah ziarah ke blog lain,Mohfi lebih tertarik untuk melihat tajuk-tahuk entry blog mereka.

   Kebanyakannya mengulang semula atau recycle' isu-isu tempatan & antarabangsa,dan majoritinya lebih suka menulis entry hal-hal peribadi yang berlaku dalam kehidupan seharian mereka,dalam sekitar kejadian yang berlaku hanya 3-5 minit!.

   Juga terdapat entry yang hanya ingin beritahu apa yang sedang dia rasa tika itu "Aku sekarang gatal kat celah ketiak!...so susah nak fokus kat blog hari nie!...ok bye!".

   Secara peribadi,setiap kali Mohfi blog-walking ke blog-blog lain,Mohfi mencari entry-entry bersifat peribadi yang boleh Mohfi anggap entry paling killer sekali.Kenapa entry-entry yang bersifat peribadi? ini kerana majoritinya blogger memang akan menulis hal-hal peribadi mereka tak kurang juga perihal peribadi orang lain.

   Killer entry bersifat peribadi yang macam mana?

   Entry peribadi blogger-blogger yang cuba sampaikan sesuatu yang boleh membuatkan seseorang yang sedang membaca entry tersebut berada dalam keadaan 'WOW!',entry peribadi kehidupan blogger-blogger lain yang boleh dan mampu di kongsi,di hayati dan di pelajari bersama.Dan yang paling mohfi harapkan ketika membaca entry blogger lain ialah entry yang membolehkan Mohfi berfikir,so jadilah kita sebagai blogger-blogger yang ada otak dan berfikir!


   Tidak semistinya orang yang popular di dunia blog ini memiliki killer entry di dalam blog mereka.Kebanyakanya yang Mohfi lihat tajuk entry yang lebih di-manipulate-kan oleh blogger untuk ia kelihatan gempak tapi isi kosong!.Mohfi juga tidak bermaksud blogger yang mempunyai killer entry mampu drive tarffic lebih banyak ke blog mereka,ada blog yang mempunyai entry-entry sampah & picisan juga mampu menandingi blogger-blogger yang mampu menulis entry yang boleh di anggap killer! kenapa?

   Walaubagaimanapun Mohfi faham bukan mudah untuk menghasilkan killer entry yang boleh di sebarkan di dalam blog.Blog Mohfi sendiri masih ketandusan entry-entry yang boleh dianggap KILLER!

   Apakah killer entry blogger yang readers-readers' disini pernah terbaca? boleh kongsi link blog tersebut? dan apakah entry killer yang anda hasilkan dalam blog anda? kongsikan!.

Masih tercari-cari killer entry"-Mohfi

Thursday, February 03, 2011

>> Melayu pernah ada sekolah ke?

   Entah kenapa tiba-tiba Mohfi nak tulis entry macam ini.

   Dalam Malaysia ada :
  • Sek.Ren.Keb.(C)
  • Sek.Ren.Keb (T)
  • Sek.Men.Keb (C)
  • Sek.Men.Keb (T)
(C)=Cina (T)=Tamil

   Tapi kenapa kita tak ada :
  • Sek.Ren.Keb (M)
  • Sek.Men.Keb (M) 
(M)=Melayu

   Kononya kita bersatu,melayu tak mengasingkan diri dari bangsa lain?Kita ada Sek.Agama,tapi agama islam cina dan india pun ada yang masuk Sek.Agama kalau dia islam.

   Bersatu dekat sekolah,tapi politik berpecah belah! iye ke melayu menyatukan bangsa bermula dari sekolah?

   Just Curious~

Sekolah Pondok Kot !"-Mohfi

Tuesday, February 01, 2011

>> Kita bertuah

Be grateful of what you have..."-Mohfi

>> Kekasih ku kini sahabat

   Bukan Mohfi sahaja yang merasai dan mengalami nasib sedemikian,pasti ramai lagi diluar sana yang merasainya.Sesuatu yang kita tak mahu berlaku,akan berlaku,sesuatu yang kita mahu ianya berlaku,tak akan berlaku.

   Hujan selebat-lebatnya hari ini,dari mula Mohfi hendak pergi kerja,sampai balik kerja pun masih hujan lagi.Tak mengapalah,sedari kecil lagi sudah di-didik hujan itu rahmat!.

   Ikutkan siang tadi hendak pergi kerja sememangnya sungguh malas sekali,dengan hujan lebat,sejuk lagi,dalam kepala tak ada lain,fikir nak sambung tidur,annual leave masa tahun baru tak ambil lagi,huh~ kalau dah malas macam-macam ada dalam kepala!

   Tapi mengenangkan hanya tinggal 4 bulan sahaja lagi waktu yang ada untuk Mohfi habiskan bersama seseorang yang Mohfi pernah anggap sebagai seorang kekasih waktu dulu,Mohfi kuatkan juga hati pergi kerja.

   Kekasih? yup! teman wanita Mohfi dulu.Kami berkerja di tempat yang sama.Bercinta dalam 3 tahun.Dia dah pun bertunang dengan orang lain,keluarga dia yang pilih.Menonggeng-nonggeng jugalah Mohfi tahun lepas,bila dia hantar SMS kata mak dia suruh bertunang dengan orang lain.Tapi atas dasar profesional,kita berkerja satu tempat,apa boleh buat,teruskan sahaja kerja seperti biasa.

   Sekarang Mohfi hanya tinggal 4 bulan sahaja lagi dari tarikh dia nak melangsungkan perkahwinan,apa pun jadi hujan/salji,banjir atau apa jua bencana,Mohfi memang hendak habiskan masa dengan dia.Dia selalu tanya Mohfi,"tak marah ke kita buat Mohfi macam ni?".Awal-awal dulu memang marah,tapi fikir-fikir balik,biar hilang kekasih jangan hilang sahabat! dia seorang yang sangat memahami Mohfi,cuma,mungkin Mohfi tidak terlulis untuk dia.Tidak ada alasan kukuh langsung untuk Mohfi marah pada dia yang sah-sah hak milik Allah!

    Jauh di sudut hati Mohfi......................masih mengharap~


Kadang-kala cinta itu umpama bola,
Jauh di kejar,dekat di tendang"-Mohfi

    Sunday, January 30, 2011

    >> Mohfi Sombong!

       Tak suka bersembang cakap sombong,kalau ajak bersembang nanti cakap nak mengurat pulak! isk~.

       Bila ada perempuan tengah susah hati,sedang susah atau sedih,nak bagi pertolongan atau nasihat pun takut,nanti cakap nak jadi hero dalam diri diaorang konon! isk~.

        Susah nak mulakan sesuatu dengan orang perempuan ni,serba salah jadinya.hendak buat betul pun boleh jadi salah,buat benda salah pun boleh pulak jadi benda betul!.

       Pagi tadi ada seorang kawan perempuan beri tahu Mohfi,katanya ada seorang budak perempuan cakap yang Mohfi ni sombong! "rasanya dia suka kat kau lah! tapi dia kata kalau dia bertembung ngan kau, kau buat bodoh je" Aku sombong? WHAT!~..................

       Mungkin pengalaman hidup Mohfi yang membuatkan Mohfi agak sedikit kurang dengan kaum-kaum hawa ini.Bukan pengalaman pernah di kecewakan oleh perempuan dalam percintaan,tapi dalam kehidupan Mohfi seharian yang sudah mencecah angka 27 tahun ini banyak perkataan-perkataan yang membuatkan Mohfi kurang yakin untuk berdepan dengan perempuan.(akan-akan datang mohfi ceritakan kisah itu)

       Pada Mohfi, terlalu banyak kekurangan yang membuatkan Mohfi terlalu takut untuk berdepan dengan perempuan.Mohfi kerja sebagai 'promoter' kasut,gaji cukup-cukup makan sahaja,kereta/motor langsung tak ada,yang ada lesen L,harta Mohfi paling mahal ialah Komputer yang amat setia bersama Mohfi tika waktu lapang ni.Bosan kan! memang ada perempuan yang cakap Mohfi ini membosankan~

       Bukan tak ingin bergaul dengan perempuan-perempuan di sekeliling Mohfi,tapi Mohfi betul-betul takut nak bercampur dengan mereka,takut-takut kalau dalam-dalam tengah bercampur itu,tiba-tiba datang perasaan suka/sayang/cinta pada salah seorang perempuan-perempuan yang ada itu.

       Dalam keadaan hidup Mohfi yang membosankan ini,tak kan lah Mohfi hendak kongsikan kehidupan Mohfi yang membosankan ini dengan perempuan,kesian pulak bila fikirkan perempuan mana yang suka kat Mohfi itu.

       Rasanya sudah beratus kali Mohfi tolak/buang perasaan jatuh cinta dengan perempuan,setiap kali ternampak atau tersuka kat perempuan,cepat-cepat Mohfi fikir benda lain.Takut ter-jatuh cinta.

       Bayangan yang ada dalam kepala Mohfi jika ter-jatuh cinta dan di cintai oleh mana-mana perempuan,sangat teruk! rasa macam menganiya anak gadis orang lain.

       Ada yang cakap Mohfi pengecut,tak jantan,tolak tuah dan macam-macam lagi ayat seumpamanya.Tapi Mohfi perSETANkan sahaja ayat-ayat mereka

       Cukuplah bersosial dengan perempuan-perempuan yang ada blog ni.Buat masa ini,itu sudah cukup dan memadahi pada Mohfi.

       Ya Allah,aku Mohfi memohon pada mu,jika aku belum cukup baik/elok untuk mana-mana hamba perempuan mu,janganlah engkau hadirkan perasaan cinta/kasih dan sayang aku kepadanya,begitu juga janganlah engkau hadirkan perasaan cinta/kasih dan sayang pada hati mana-mana hamba perempuan mu terhadap diri ku ini ya Allah.Amin~"-Mohfi

     

    >> Relationship itu mudah!

    Bukan susah hendak menyatukan sesuatu."-Mohfi

    Friday, January 28, 2011

    >> Perasaan apakah ini?

       Selalu Mohfi terbaca tentang betapa susahnya blogger nak tulis entry apa setiap hari.Tak ada idea,ada idea tapi tak tahu nak mulakan pula dan macam-macam lagi rungutan.

       Tapi Mohfi pula ada satu perasaan yang mungkin kedengaran pelik,lucu,meluat dan mual pada sesetengah blogger/penulis lain.Setiap kali Mohfi ingin menulis entry di blog ini,ada satu perasaan yang seolah-olah membisik kepada Mohfi yang menyatakan yang jodoh dan pasangan Mohfi ada di kalangan blogger-blogger.

       Setiap kali Mohfi lakukan blogwalking di ShotBox blogger-blogger lain perasaan itu menjadi sangat kuat,seolah-olah si dia macam dekat dengan Mohfi.

    Siapa ya?"-Mohfi

    >> Syaitan dirikan masjid?

       Awal tahu 2011 ini terlalu banyak sangat cuti umum,ini menjadi peluang yang baik pada mereka yang ingin melangsungkan perkahwinan.Mohfi tidak terlepas dari merasai suasana riuh tentang perkahwinan ini,Sebab ramai saudara dan rakan akan melangsungkan perkahwinan cuti umum nanti.
     
       Tetapi dalam ramai-ramai saudara dan rakan-rakan Mohfi yang ingin melangsungkan perkahwinan nanti,Mohfi paling tertarik dengan perbualan ini,yang pada Mohfi agak jarang kedengaran.

    "Kahwin bukan-nya selalu,sekali seumur hidup!"

    "Lagipun kau dengan bakal laki kau tu kan berpendidikan dan berjawatan,buat lah meriah-meriah sikit!"

    "Buat apa nak meriah-meriah sangat? cukup lah kita jemput sedara-mara dengan kawan-kawan.Meriah tak semistinya perlu berhabis duit!"

    "Ye lahhh~ tapi apa pulak nanti orang cakap,kahwin biasa-biasa sangat macam ada benda yang tak kena je.Malu-lah nanti orang cakap"

    "tak payah lah membazir sangat,bukan-nya nak berkira,tapi membazirlah keluar duit dengan benda-benda yang merepek untuk kahwin ni!"

    "Tak payah-lah upah photographer/juru-gambar,nanti kita suruh adik je yang tangkap gambar,walau tak menarik,tak perofesional,janji ada juga memori kita masa kahwin,cukuplah tu.Pelamin tu tak payahlah nak ribu-ribu,Mak Su pun boleh buat juga benda tu."

    membazir tu bersahabat dengan syaitan,
    perkahwinan tu umpama mendirikan masjid,jadi bagaimana syaitan tahu mendirikan masjid?"-mohfi

    Wednesday, January 26, 2011

    >> Israel intai Mohfi.blogspot?

    Wah ! terkagum seketika Mohfi bila melihat pageviews by Countries blog ni,ada yang datang dari Israel!

    Apa yang Israel ini mahu dari blog ini ? ;)

    Sesiapa yang dari Israel tu,jangan datang blog ni lagi,aku benci kau! (pandai-pandai lah dia translate)-Mohfi

    >> Pemimpin melayu hampir pupus

       Mungkin ini mimpi ngeri yang akan menghantui seluruh wanita-wanita melayu yang ada di seluruh semenanjung tanah melayu.

       Saban hari hampir setiap hari kita melihat dan mendengar tentang perkara-perkara buruk tentang remaja melayu lelaki yang berkelakuan liar,tak senonoh dan segala macam lagi perkara yang negatif.

       Hampir keseluruhan remaja lelaki melayu ini mengamalkan cara hidup yang jauh terpesong dengan menjadikan seks dan perkara lucah sebagai perkara penting dalam kehidupan mereka,baik dari segi percakapan/perbualan dan perhubungan.

       Lihat sahaja di sekeliling kita cuba cari remaja lelaki melayu dan cuba dengar apa yang mereka bualkan,jenaka mereka,perbuatan mereka terhadap anak gadis orang lain,apa yang di visual kan oleh mata anda? dari 10 Mohfi berani kata 8 benda yang mereka suka adalah berkaitan lucah!

       Kenapa Mohfi highlight-kan remaja lelaki melayu,bukan remaja perempuan melayu?
    ini kerana lelaki secara azalinya atau secara semulajadinya adalah pemimpin.Akan tetapi apa yang berlaku pada remaja lelaki melayu hari ini ialah mereka memimpin tetapi menjadi pemimpin terhadap gejala negatif.

       Bukankah sepatutnya mereka yang sepatutnya memimpin remaja-remaja perempuan melayu yang liar keluar dari gejala negatif,tetepi sebaliknya yang berlaku.

       Apa yang paling Mohfi paling pelik ialah,kenapa masih ada perempuan yang berminat dengan lelaki sebegini,ada ketika itu lelaki yang tak senonoh perangainya,tak ada kerja walau gaji kecil dan rupanya masih mampu ber-couple dengan perempuan cantik,kenapa? (bukan cemburu,cuma tertanya-tanya) Adakah sudah pupus lelaki-lelaki baik dan soleh? hingga itu yang menjadi pilihan hati.

       Mudah untuk jadi lelaki sebegini,rupa tak perlu,kerja tak perlu janji careing,sedikit stylo misti ada perempuan melayu yang ingin menyelit dan di kepit,kononya cool!


    Sedarkah,perempuan melayu hampir kepupusan pemimpin sebenar!"-Mohfi

    Sunday, January 23, 2011

    >> Pantasnya Masa

       Balik kerja jam 7.00pm,sampai rumah paling awal jam 8.00am,mandi+makan+tonton TV,sedar-sedar dah nak kena pergi kerja balik.

       Tengah hari tadi,masa rehat seorang kawan beri tahu "ingat tak semalam 21hb dah setahun kita pergi naik genting!".Huh~ rasa macam baru semalam sahaja pergi sana.

       Memang betul dunia akhir zaman memang masa berlalu dengan pantas,tapi tengok jam macam tak ada apa-apa perubahan pun,macam tu jugak.

      Mohfi terfikir seketika,kalau sekarang ramai manusia yang rasa masa bergerak terlalu pantas,bagaimana pula 5-10 tahun akan datang manusia rasa tentang perjalanan masa?
    • Balik kerja - sampai depan pintu rumah - buka kasut - sudah terasa nak kena pergi kerja balik! 
    • Rehat pasti tak cukup,baru letak kepala atas bantal,sesaat dah nak kena bangun mandi pagi!
    • Semua nak cepat! bayangkan masa terlalu pantas,macam mana umat manusia memandu kenderaan? 
    • Mungkin juga Microsoft Windows akan keluarkan Operating Systemnya dalam tempoh seminggu sekali!,contoh minggu ni lunching Windows xp,esok pagi baca review di internet kata Microsoft minggu depan lunching Windows 7.
        Banyak lagi perkara-perkara yang kita lakukan terasa sangat pantas berlalu.Tetapi dalam banyak-banyak perkara tersebut,satu perkara ni yang Mohfi tak tahu kenapa terasa sangat lambat.Perkara tersebut sudah tentu masa nak masuk kerja! Kenapa bila mula kerja,rasa begitu lambat nak tunggu balik kerja!

       Islam meletakkan masa itu di tempat yang tinggi sehingga Allah s.w.t. bersumpah dengan masa. FirmanNya yang bermaksud :

    "Demi masa (`asar) sesungguhnya manusia itu benar-benar di dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, yang saling wasiat mewasiatkan dalam perkara benar dan (memerlukan) sabar" [Surah al-`Ashr (103)]

       Walau sepantas mana pun masa berlalu,Mohfi nak pesan untuk semua dan diri Mohfi sendiri,kita perlu sentiasa ada masa dan waktu untuk:-
    • Berzikir kepada Allah s.w.t.
    • Waktu untuk bermuhasabah (menilai dan mengkaji diri) 
    • Waktu untuk berfikir tentang makhluk ciptaan Allah 
    • waktu untuk menumpukan kepada keperluannya, seperti mencari rezeki.
    Demi masa sesungguhnya aku selalu dalam kerugiaan"-Mohfi

    Friday, January 21, 2011

    >> Isteri siapa yang sebegini?

        Bekerja di dalam persekitaran rakan-rakan kerja yang majoritinya perempuan yang sudah berkahwin memang menyeksakan telinga Mohfi nak tahu kenapa?

        Situasi  1 : Di kantin

    Jenab : ni haa kau cuba lah rasa suami aku masak ni,dia pandai masak,mak aku cukup suka kalau dia datang rumah suami aku yang masak.

    Tipah : pandai ye suami kau masak,suami aku selagi aku tak balik,jangan harap dapur nak berasap,untung ye kau Jenab.

    Jenab : (buat muka macam biasa tapi bangga tak ingat) alaa~biasa lah tu Tipah,suami aku ni pun bukan selalu sangat masak masa mood dia ok je,entah kenapa hari ni mood suami aku ok,sebab malam tadi aku services dia baik punya kot! (Hahaha,dia gelak)

    Tipah : (sambil mengunyah makanan suami Jenab yang kononya sedap tu)suami aku dah seminggu dah tak bagi services,dia letih kot.

       Sudah! sudah! sudah! Mohfi cerita sampai situ sahaja,kalau nak cerita semua yang mereka bualkan memang rasa loya tekak ni,rasa mual pun ada.

       Pelik sungguh Mohfi dengan perempuan-perempuan yang sudah berkahwin,tapi tak tahu simpan rahsia rumahtangga ni,segala jenis cerita dia nak bagitahu kat orang lain.Ada yang suka bangga suami,ada yang tak habis-habis dengan masaalah suami.

       Mohfi tak hairan sangat kalau perempuan-perempuan ini bercakap pasal bagusnya suami diaorang,yang hairanya kalau diaorang suka bercakap pasal dalam selimut,atas katil,dalam kain,semua dia nak heboh!

       Andai kata kalau suami diaorang ada dekat situ pasti malu.Sebelum kahwin dulu heboh bakal suami dia bagus ini lah ,bagus itul lah,sampai dah anak 3 tak habis-habis nak bangga suami,entah ya ke tidak yang suami dia bagus sangat tu (tengok Mohfi dah mula -ve dah).

     Jangan tak percaya ada seorang isteri ni yang pernah cakap depan staff-staff lain yang dia tak sabar nak balik kerja sebab dah tak tahan nak kangkang atas katil.
    Dugaan sungguh sepasang telinga lelaki bujang ni"-mohfi





      

       


     

    Monday, January 17, 2011

    >> Berkenaan Jumlah perempuan dan lelaki

    Perangkaan penduduk dunia pada hari ini menunjukkan bahawa jumlah kaum perempuan adalah lebih ramai daripada jumlah kaum lelaki. Di sesetengah negara terdapat nisbah bagi bilangan setiap lelaki berbanding dengan sebelas wanita (1:11) dan kalau kita meneliti di merata tempat, kita akan dapat membuat kesimpulan bahawa perempuan adalah lebih banyak daripada lelaki.

       Pergi ke mana saja,lihat sekeliling kita,perempuan memang ramai berbanding lelaki.Sama juga di tempat kerja Mohfi,memang perempuan yang lebih dari lelaki tak kira lah dari top managemant sampailah ke pekerja-pekerja bawahan ni (kecuali pengawal keselamatan)memang majoritinya orang perempuan.Kemanakah perginya orang-orang lelaki? tak bukan itu yang nak Mohfi persoalkan sekarang.

        Persoalan yang selalu bermain difikiran Mohfi ialah berkenaan dengan status perempuan-perempuan yang jumlahnya melebihi lelaki ini.Mengikut perbualan Mohfi dengan rakan-rakan perempuan (di tempat kerja) yang berusia dalam lingkungan 19-30 tahun berkenaan dengan status mereka,hampir kesemuanya mengaku sudah mempunyai teman lelaki!

       Persoalan yang bermain di fikiran Mohfi ialah jumlah perempuan lebih ramai dari lelaki jadi kenapa hampir kesemua perempuan mengaku mereka ada teman lelaki?

    contohnya :
      Dalam bilik (umpamakan-nya seperti bumi) memiliki 5 orang perempuan & 2 orang lelaki,4 orang perempuan mengaku sudah ada teman lelaki,hanya seorang lelaki yang mengaku sudah ada teman wanita,lelaki lagi satu berkata belum mampu untuk ada teman wanita!

       Begitulah lebih kurang persoalan yang bermain di dalam kepala Mohfi,ada 2 orang lelaki sahaja,tetapi 4 daripada 5 orang perempuan berkenaan mengaku ada teman lelaki.Maksudnya?

       Dari apa yang pernah Mohfi bersembang kosong dengan orang-orang perempuan dari tempat kerja/luar kerja,memang mudah dengar orang perempuan ni bercakap tentang teman lelaki mereka,atau mereka ini sebenarnya mangsa kayu tiga? mangsa terkena ayat manis suami orang lain yang difikirkan bujang?atau mangsa keadaan sekeliling yang menuntut dia orang menipu untuk mengelak malu atau maksud lebih mudahnya kawan ada,dia pun nak jugak!(tak nak kalah)

       Mohfi punya minda dah terasuk dengan jawapan-jawapan yang mungkin agak nakal atau tak semenggah bagi orang-orang perempuan,jadi disini Mohfi ingin bertanyalah jika ada mana-mana perempuan yang membaca tentang topik ini sila lah tinggalkan komen anda.

        Jawapan yang ada dalam kepala Mohfi ialah kebanyakan perempuan malu untuk mengaku yang mereka tidak/masih belum ada teman lelaki ! Benarkah itu?
      
       Hinggakan Mohfi sendiri tak tahu yang manakah perempuan yang masih belum berpunya,semua mengaku sudah berpunya(ke bila mohfi je tanya dia orang kata begitu,sebab nak mengelak,entahlah!),jadi susah lah Mohfi nak mengurat,takut-takut betul orang lain punya,tak mahu la nak kacau orang lain punyakan!

    Sejujur-jujurnya Mohfi sendiri belum ada teman wanita",-Mohfi (promote sikit mana tahu laku kat sini!)

    Thursday, January 13, 2011

    >> Most Pageviews?

       Dah lama Mohfi tak jenguk dekat dashboard blog ni,klik kat stats,tengok popular post "Bila Lelaki Menangis"! kenapa post tu yang paling banyak pageviews yek? ada sesiapa boleh tolong jawap tak kenapa?

    >> Soal Persoalan

       Persoalan apa yang kerap membelenggu dibenak fikiran kita? soalan-soalan yang kerap di tujukan kepada diri sendiri?
     
       Selalunya soalan-soalan tu berkait rapat dengan kehidupan harian kita,ada yang soal "kenapa lah malang sangat nasib aku ni?","kenapa lah aku je yang kena!?".Persoalan-persoalan ini biasanya akan melemahkan kita dan akan menunjukan betapa lemahnya kita!.Dalam situasi yang sama dan persoalan yang berbeza pula soal ini yang akan terucap "apa yang aku belajar dari masaalah ini?","syukurlah aku masih ada otak untuk berfikir dan cuba menyelesaikanya!",persoalan begini akan membuat kan seseorang lebih positif dan nampak lebih kuat!.

       Mohfi percaya persoalan-persoalan yang diri kita sendiri tujukan adalah kunci kepada pertumbuhan keterampilan diri dan kesedaran untuk menjadi manusia yang gagah atau lemah!.Persoalan-persoalan yang timbul selalunya memberitahu kita jalan apakah yang akan kita laluinya selepas ini,jika betul jawapan kepada soalan kita,maka luruslah jalannya,jika tidak,sebalinya akan terjadi,dan semakin banyak soalan yang akan timbul.

       Berikut adalah persoalan-persoalan yang selalu Mohfi tanya pada diri sendiri dan orang disekeliling Mohfi :-

    1. Siapa kau?
    2. Apa yang kau minat? 
    3. Apa prestasi yang paling kau banggakan? 
    4. Apa yang kau paling syukuri dalam hidup? 
    5. Apakah hal yang paling penting bagi anda dalam hidup? 
    6. Bagaimana anda menggambarkan diri sendiri dan diri aku? 
    7. Apa nilai-nilai kau? Apa yang kau wakili?
    8. Adakah kau mencintai diri sendiri? 
    9. Bagaimana kau boleh mencintai diri sendiri? 
    10. Lihatlah pada kehidupan kau sekarang. Adakah ini kehidupan impian kau? 
    11. Jika kau mempunyai satu tahun lagi untuk hidup, apa yang akan kau lakukan? 
    12. Jika kau mempunyai satu bulan lagi untuk hidup, apa yang akan kau lakukan?
    13. Jika kau mempunyai satu minggu lagi untuk hidup, apa yang akan kau lakukan? 
    14. Jika kau mempunyai satu hari lagi untuk hidup, apa yang akan kau lakukan? 
    15. Jika kau ada waktu satu jam lagi untuk hidup, apa yang akan kau lakukan? 
    16. Jika kau mempunyai satu minit lagi untuk hidup, apa yang akan kau lakukan? 
    17. Apa yang akan kau lakukan hari ini jika tidak ada esok lagi? 
    18. Apa hal terbesar yang telah kau pelajari dalam hidup,sampai saat ini? 
    19. Apakah nasihat yang akan kau berikan kepada diri sendiri,3 tahun yang lalu? 
    20. Apakah ada sesuatu yang masih kau genggam? Apakah sudah tiba waktunya untuk membiarkannya pergi? 
    21. Peluang apa yang saya cari? 
    22. Bagaimana saya membuat peluang tersebut? 
    23. Apa tujuan kau yang terbesar dan impian terbesar kau? 
    24. Apakah yang ingin kau capai dalam tempoh 1 tahun dari sekarang? 
    25. ... 3 tahun?
    26. ... 5 tahun?  
    27. ... 10 tahun dari sekarang? 
    28. Berapa penting tujuan-tujuan ini untuk aku?
    29. Apa keutamaan utama dalam hidup kau sekarang? 
    30.jika aku atau kau mati esok, apa yang akan menjadi penyesalan terbesar bagi kau dan aku?-mohfi

    Wednesday, January 12, 2011

    >> Berbicara soal jodoh

       -Umur dah mencecah 27tahun,Jodoh tak jumpa-jumpa lagi!

    Mak selalu tanya bila nak kahwin?
       -Aku selalu bagitahu yang aku tak bersedia lagi!

    Kawan-kawan pun selalu tanya,kau bila nak kahwin?
       -Aku selalu bagi tahu yang aku awek pun tak ada lagi!

    Ada kawan umur baru 21tahun,kahwin bulan lepas.
       -Aku bulan lepas asyik terima kad kahwin orang je!

    Tadi ada member tanya,kenapa tak cari awek?
       -Aku kata,dah cari,senang je,ngorat,ayat,semua dah,tapi dia orang yang tak nak! aku nak buat camne?

    Tak pernah bercinta langsung ke?
       -Pernah! tapi awek tu dan jadi isteri orang pun sekarang.

    So sekarang tak ada sesiapa pun ke?
       -Ada,tapi kawan je,rasa macam tak sesuai! banyak yang pelik!

    Apa yang pelik?
       -Bila tanya nak cari boyfriend yang macam mana,misti cakap yang memahami,romantik,sopan,tahu jaga hati mak/ayah.Bila tanya nak cari suami yang macam mana pulak,misti cakap yang beragama,tahu tanggungjawab!

    Memang lah macam tu,so jadi lah yang macam tu!
       -Memang boleh jadi macam apa yang dia nak,yang menjadi masaalahnya langkah awal untuk berkahwin tu pun orang perempuan dah langgar apa yang dia cakap,macam mana?

    Orang perempuan langgar apa?
       -Cakap nak lelaki yang bertanggungjawab dan beragama,tapi kenapa masa nak berkahwin,bernikah,bersanding tak nak ikut agama?

    Tak paham!
       -Kalau nak suami yang beragama,sebelum kahwin ke atau selepas kahwin lelaki tu misti tahu agama?

    Sebelum dan selepas lah!tak kan lah lepas kahwin baru nak kenal agama!
       -Pandai pun! itu yang aku tak paham tu,kalau ikut aku yang belum kahwin dan tahu sedikit selok belok agama ni,yang aku tahu,dalam agama aku islam tak suka membazir dan tak suka menyukarkan sesuatu perkahwinan itu!mana ada kata dalam islam misti kahwin/bersanding kena gah!pelik aku!kenapa kahwin sekarang misti nak kena ada dalam tangan dekat RM12,000?tu pun ada yang cakap sikit!

    Rm12,000 tu pasal kos barang dah naik!
       -Kalau dah tahu kos barang dah naik,kenapa nak jugak bazirkan duit,sampai sanggup meminjam?bukan ke dalam agama islam ada cakap,membazir tu bersahabat dengan syaitan! jadi buat apa nak buat persiapan macam nak tunjuk kat orang lain yang kita ni ada duit? kata nak suami yang tahu agama islam?jadi sekarang islam kata membazir tu bersahabat dengan syaitan! tak ada pulak dalam islam kata kecuali kalau nak kahwin!

    Biasa lah tu perempuan,ini kan seumur hidup sekali!
       -Seumur hidup sekali?mana tahu?maksudnya masa nak bersanding/berkahwin jadi yahudi pun tak apa ke?asal masjlis kahwin nampak gah! habis tu sebelum kahwin siapa yang kononnya nak suami yang pandai agama? automatik je masa nak kahwin agama jadi tak penting?


    Jadi carilah kerja yang gaji ok sikit,kerja yang bagus,kumpul duit lebih skit!
       -Kalau nak kumpul duit,baik fikir duit lepas kahwin,lagi besar tanggungjawabnya,bila nak bercakap tentang nak kahwin,sebenarnya tak perlu kos besar pun,bayangkan Rm12,000 tu kalau kita gunakan untuk tanggung kehidupan kita selepas kahwin,kan ke bagus.Kehidupan lepas kahwin tu lebih banyak kosnya!kenapa nak bazirkan duit simpanan untuk buat majlis perkahwinan yang kononya nak sama taraf dengan artis terkenal!.Ini bukan soal kerja bagus atau tak,orang gaji kecil pun ada perasaan nak kahwin,tapi berpada-padalah.


    Entah lah~
    .............................................


    Sudahnya aku memang tak kahwin-kahwin!"-mohfi
    Related Posts with Thumbnails
     

    Pengikut

    Belasungkawa

    My photo
    Aku adalah seorang lelaki yang berada di atas muka bumi ini ingin mengetahui tentang siapa diri aku sedalam-dalamnya.Blog adalah tempat untuk aku belajar erti perkongsian.Aku hanya menulis bila aku benar-benar jujur hendak menulis.Aku mungkin satu-satunya makhluk yang boleh menerima diri aku seadanya,walau pernah berlaku yang aku tidak pernah setuju dengan diri aku sendiri.

    Blog ini ?

    Lihat ini

    Experimental By Mohfi. Powered by Blogger.