rss

Sunday, January 23, 2011

>> Pantasnya Masa

   Balik kerja jam 7.00pm,sampai rumah paling awal jam 8.00am,mandi+makan+tonton TV,sedar-sedar dah nak kena pergi kerja balik.

   Tengah hari tadi,masa rehat seorang kawan beri tahu "ingat tak semalam 21hb dah setahun kita pergi naik genting!".Huh~ rasa macam baru semalam sahaja pergi sana.

   Memang betul dunia akhir zaman memang masa berlalu dengan pantas,tapi tengok jam macam tak ada apa-apa perubahan pun,macam tu jugak.

  Mohfi terfikir seketika,kalau sekarang ramai manusia yang rasa masa bergerak terlalu pantas,bagaimana pula 5-10 tahun akan datang manusia rasa tentang perjalanan masa?
  • Balik kerja - sampai depan pintu rumah - buka kasut - sudah terasa nak kena pergi kerja balik! 
  • Rehat pasti tak cukup,baru letak kepala atas bantal,sesaat dah nak kena bangun mandi pagi!
  • Semua nak cepat! bayangkan masa terlalu pantas,macam mana umat manusia memandu kenderaan? 
  • Mungkin juga Microsoft Windows akan keluarkan Operating Systemnya dalam tempoh seminggu sekali!,contoh minggu ni lunching Windows xp,esok pagi baca review di internet kata Microsoft minggu depan lunching Windows 7.
    Banyak lagi perkara-perkara yang kita lakukan terasa sangat pantas berlalu.Tetapi dalam banyak-banyak perkara tersebut,satu perkara ni yang Mohfi tak tahu kenapa terasa sangat lambat.Perkara tersebut sudah tentu masa nak masuk kerja! Kenapa bila mula kerja,rasa begitu lambat nak tunggu balik kerja!

   Islam meletakkan masa itu di tempat yang tinggi sehingga Allah s.w.t. bersumpah dengan masa. FirmanNya yang bermaksud :

"Demi masa (`asar) sesungguhnya manusia itu benar-benar di dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, yang saling wasiat mewasiatkan dalam perkara benar dan (memerlukan) sabar" [Surah al-`Ashr (103)]

   Walau sepantas mana pun masa berlalu,Mohfi nak pesan untuk semua dan diri Mohfi sendiri,kita perlu sentiasa ada masa dan waktu untuk:-
  • Berzikir kepada Allah s.w.t.
  • Waktu untuk bermuhasabah (menilai dan mengkaji diri) 
  • Waktu untuk berfikir tentang makhluk ciptaan Allah 
  • waktu untuk menumpukan kepada keperluannya, seperti mencari rezeki.
Demi masa sesungguhnya aku selalu dalam kerugiaan"-Mohfi

4 comments:

nuraishah_abuhasan on 4:12 PM said...

Terima kasih mengingatkan..
^_^

FasiHaH SupiaN on 6:56 AM said...

ya...hargailah masa yg ada sebelum dtg masa sibuk..

ieMa ackLes on 2:57 AM said...

tapi time kat kelas terasa masa sangat2 lambat..
(@>@)

e F a on 8:22 AM said...

masa ibarat emas...sangatlah berharga...

Related Posts with Thumbnails
 

Pengikut

Belasungkawa

My photo
Aku adalah seorang lelaki yang berada di atas muka bumi ini ingin mengetahui tentang siapa diri aku sedalam-dalamnya.Blog adalah tempat untuk aku belajar erti perkongsian.Aku hanya menulis bila aku benar-benar jujur hendak menulis.Aku mungkin satu-satunya makhluk yang boleh menerima diri aku seadanya,walau pernah berlaku yang aku tidak pernah setuju dengan diri aku sendiri.

Blog ini ?

Lihat ini

Experimental By Mohfi. Powered by Blogger.