rss

Tuesday, September 21, 2010

>> 5 cara meningkatkan daya kekuatan otak



Otak manusia adalah sebuah sistem yang teramat maju,otak manusia juga sistemnya boleh diupgradekan seperti komputer,tetapi tidak semahal barang2an komputer di pasaran berikut adalah 5 langkah untuk meningkatkan daya kekuatan/ingatan otak :-
  1. Main games 3 kali seminggu! selesaikan apa2 permainan berunsur seperti puzzle.
  2. selidik makanan anda setiap hari,kalau boleh lebihkan Almonds.
  3. buat kajian atau apa jua renungan tentang sesuatu yang anda suka sedalam-dalamnya.
  4. membayangkan sesuatu yang harmoni (imagine)
  5. pastikan rutin bangun/tidur anda berjadual.
mudah dan murah !

>> Melatih orang di tempat kerja


  1. Detail kan dokuman berkenaan dengan screenshots.
  2. lakukan pertemuan berasingan,setengah jam sebelum sesi latihan dimulakan.
  3. tanya kepada mereka apa yang mereka inginkan.
  4. 'test drive'minta bantuan rakan sekerja dalam masa yang singkat untuk membuat 'test drive' dengan menyuruh rakan sekerja anda mencatit dan menyoal anda seolah2 sesi latihan telah pun dimulakan
Dalam sesi latihan bermula
  1. matikan telefon bimbit anda
  2. berikan masa untuk pelatih berehat
  3. jadilah seorang yang amat selesa
  4. pastikan anda terhidrasi(nanti sakit tekan ke apa)
  5. pastikan anda cuba berinteraksi,lakukan sedikit humor,untuk menghilangkan bosan
Selepas sesi latihan tamat
  1. sediakan salinan soalan
  2. nilai pelatih2 anda
Kesimpulan
melatih orang lain bukan lah tugas yang mudah,jika anda inginkannya mudah lebihkan pengalaman,tawar diri untuk melatih pekerja2 baru berpandukan dari pengalama berkerja atau skills yang anda ada untuk menambah pengalaman anda sendiri dan orang lain.

Thursday, September 16, 2010

>> 55 cara relax selepas penat berkerja


  1. Just go to sleep.
  2. Take a bath, soak in a hot tub or relax in a steam room.
  3. Change into your comfiest clothes.
  4. Listen to soothing music.
  5. Cook one of your favorite recipes for dinner.
  6. Go for a walk in a park or take a short hike.
  7. Kick it up a notch and go for a run instead.
  8. Play a sport with friends like Frisbee golf, soccer or basketball.
  9. Try yoga or do some gentle stretches.
  10. Visit Oprah.com for guided meditation podcasts.
  11. Light scented candles.
  12. Look through old photo albums.
  13. Write in your journal, try art journaling or make a collage.
  14. Trade massages with your partner.
  15. Knit, crochet or sew.
  16. Bake cup cakes or muffins.
  17. Go for a drive in the country.
  18. Play with your kids (if you are a parent).
  19. Escape into a great novel.
  20. Take a bike ride.
  21. Sing karaoke.
  22. Cuddle with your cat or play fetch with your dog.
  23. Relax by the pool with a magazine.
  24. Play tennis, racquetball or squash.
  25. Spend time gardening.
  26. Sit on your front porch and watch the world go by.
  27. Brainstorm your “bucket list.”
  28. De-clutter, clean and make your living space as comfortable as possible.
  29. Start planning a vacation.
  30. Window shop in a new part of town.
  31. Play a musical instrument.
  32. Talk to your family.
  33. Invite a friend over to play video games.
  34. Go dancing.
  35. Play pool or shuffle board.
  36. Swim laps.
  37. Build your own community with a blog.
  38. Take an art class or a pottery class.
  39. Bead a necklace with chunky gemstones.
  40. Get ahead of schedule and make a Christmas gift for someone special.
  41. Pray.
  42. Write a letter or send a card…just because.
  43. Mail a bunch of photos of yourself to your grandparent or an elderly relative so they know what you’ve been up to.
  44. Make a cup of tea or warm up some hot apple cider.
  45. Enjoy some deep cleansing breaths.
  46. Sit quietly by the beach, a lake or a creek.
  47. Savor a meal in a local café or pub.
  48. Make plans for the weekend.
  49. Challenge a friend to a game of foosball or go bowling.
  50. Reconnect with a favorite childhood pastime.
  51. Volunteer.
  52. Call your funniest friend.
  53. Get your adrenaline pumping with a kickboxing or spinning class.
  54. Have a picnic.
  55. Watch the sunset.
sumber

Saturday, September 11, 2010

>> Working With You is Killing Me

Kalau aku mengadu kat member2 aku yang aku ader prob. ngan dak tat tmpt keje aku or ngan penyelia aku dll,dieorg misti akan cakap :-

"ko buat bodoh jerk"

"buat tak geti jer lah"

bile aku cari seseorang utk mengadu bukan ayat2 tu yg aku nk dengar,aku percaya korang kalo ada kat tmpt aku pon korang tak mau dengar nasihat mcm tu...pada aku nasihat tu mcm tak ikhlas nk dengar luahan kita sbg seorang kawan dll...tp bile dieorg plak yg ader hal kat tmpt keje,membebel panjg plak !

problem kat tmpt keje ni mcm2,semua org yg berkerja misti ader prob! yg tak berkerja...lagi lah problem !!

so mcm biasa aku dah mengadu n luahkan problem aku kat member2 pon dieorg pon dngr n jwb mcm nk tak nak jerk..so aku cari side lain tuk cari penyelesaian ni,mmg selagi kita hidup selagi tu akan ada masaalah...tp aku nk sesuatu yg lebih rasional...view something new..

search kat google aku jumpe nih sngt bergune buat korang utk rasional kan kepale hotak yg berserabut/10sion pasal tmpt keje n positifikan minda korang

Working With You is Killing Me: Freeing Yourself from Emotional Traps at Work

256 pages | PDF | 14 MB
donload sini

Friday, September 10, 2010

>> Kertas Yang tak berguna

Bosan2 kat umah ke kat tempat kerje ker tak tau nak buat aper aper kate korang download e-books ni pastu try la buat 1-2 bentuk dengan kertas yang tak berguna kat umah or kat office tu..kalo tak mau jugak baik pi recycle balik kertas2 tu !
| 38 pages | PDF | 9.13 Mb

download untuk followers:

E-books Fun with papers

okie enjoi n jangan sepah2 kertas yek !

>> E-books Photography

Akhirnya jumpa gak e-books/majalah yang bersesuaian dengan kemera aku nih !
aku nak kongsi dengan yang follow :

English | PDF | 145 pages | 55Mb

>> Cari ilham dengan membaca

Minat dengan Photoshop,photo,camera,design dll...nak cari view creativity ke arah yang lebih luas aku syorkan korang membaca !

aku nak kogis skit apa yang aku dah baca sedikit dengan korang,download e-books ni tapi size dia besar tapi ilmu didalam lebih besar !

3D Creative Magazine Sep 2005 - Sep 2010 Collection (Issues 01-61)

PDF | English | 6.86 Gb

download untuk yang follow aku:

http://hotfile.com/dl/68039362/56fce0c/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part01.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039375/5bf7d49/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part02.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039364/f75dfa0/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part03.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039367/189c88d/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part04.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039370/fc33ff6/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part05.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039373/5085cf8/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part06.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039366/ed57a78/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part07.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039369/cc6f5f5/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part08.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039363/f8e458b/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part09.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039376/a3c15ef/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part10.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039374/56d37d9/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part11.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039368/a6d95bb/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part12.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039377/155cef2/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part13.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039372/49e4c95/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part14.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039371/8d1e9a8/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part15.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039493/cd4c647/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part16.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039498/17ec40a/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part17.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039508/c65c70f/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part18.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039519/a7ffc75/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part19.rar.html


http://hotfile.com/dl/68042101/ef86dd7/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part20.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039599/f505ee8/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part21.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039602/ceffd7a/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part22.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039604/2423a69/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part23.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039620/3e112ec/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part24.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039624/c9e76b2/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part25.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039627/095219e/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part26.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039647/7c27dc4/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part27.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039654/e59961f/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part28.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039674/68c84c1/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part29.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039675/e20ccfc/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part30.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039680/04c814b/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part31.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039682/c29716e/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part32.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039685/14502b6/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part33.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039700/626bec1/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part34.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039791/2fb8dbf/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part35.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039870/f7758e9/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part36.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039878/71eeecb/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part37.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039941/b079141/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part38.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039954/b1e3613/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part39.rar.html


http://hotfile.com/dl/68039975/4504ae1/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part40.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040008/94b1736/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part41.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040015/21e46ca/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part42.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040022/b41ef27/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part43.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040039/97dcf24/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part44.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040045/bc2db21/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part45.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040049/20883ec/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part46.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040061/4c069f8/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part47.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040063/0143bce/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part48.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040068/b5e0aee/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part49.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040094/48b6f52/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part50.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040097/941abce/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part51.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040101/6a0aa10/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part52.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040141/af80b35/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part53.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040210/a0122a2/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part54.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040264/5226574/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part55.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040267/56d4e4b/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part56.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040289/ae6f9a9/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part57.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040337/cec981a/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part58.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040350/b675ef8/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part59.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040427/769bdc9/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part60.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040428/41aa251/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part61.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040431/e1991be/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part62.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040436/705e7c2/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part63.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040442/5c5b9f3/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part64.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040469/1e3c912/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part65.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040489/356686a/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part66.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040498/f2b5340/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part67.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040500/2302e70/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part68.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040503/a1dc684/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part69.rar.html


http://hotfile.com/dl/68040510/7904fdd/3DCreative_Magazine_Sep2005-Sep2010_Collection.part70.rar.html


>> Canon EOS 60D

Aku baru sambar sebijik kemera Canon EOS 60D,
perh!! berpeluh gak nak kumpul duit beli bende ni,minat punya pasal,letih dari pagi ke malam tak de halnye !

aku masih terhegeh2 lagi nak handle kamera nie.aku search kat tenet tutorial2 pasal kemera ni tak banyak sangat,tutorial dalam bahasa melayu langsung tak da !

search punyer search kat tenet aku jumper Video ni, sangat membantu,
nak2 lagi untuk sesaper yang baru2 nak berjinak-jinak ngan camera ni dan minat dalam bidang photogarphy ni.

aku nak kongsi ngan korang yang follow aku!

Lynda.com Power Your Photoshop Skills with Photoshop CS5 For Photographers
English | MOV | 1.6 GB
Genre: Video elearning

download video tutorial :
http://hotfile.com/dl/68136840/5a7a58e/Lynda.PSCS5.Photogs.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/68137042/8bf5b92/Lynda.PSCS5.Photogs.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/68137097/90bbdd6/Lynda.PSCS5.Photogs.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/68137135/9b0f513/Lynda.PSCS5.Photogs.part4.rar.html
http://hotfile.com/dl/68137172/45c6925/Lynda.PSCS5.Photogs.part5.rar.html

dalam salah satu video ni tutor tu ada bagi tahu kamera dengan adobe photoshop satu kemahiran yang penting pada dia,macam makan nasi air misti ada,tak ada air takut tercekik !.

akan2 datang aku post lagi pasal photoshop dll. okie !

enjoi download n learn !

Thursday, September 09, 2010

>> SMS raya

Antara SMS raya yang aku terima.

"masak lemang sambil berdiri,
nak makan,di aidilfitri,
nak hantar kad raya,posmen dah cuti,
SMS saja dapat diberi,
bukan lupa tradisi tapi ikut teknologi terkini,
yang ada dihujung jari
selamat hari raya aidilfitri".

"Pejam celik,
pejam celik,
dah lama tak jumpa,
pejam celik,
dah 30 hari puasa,
makin pejam celik,
makin banyak dosa,
sementara masih celik,
banyak2 lah buat pahal,
sebelum pejam tak celik2,
maaf jika tersalah kata.

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin."

p/s:tak bnyk pun sms raya yang aku dapat maklumlah tak popular !

>> Blog ini tidak menarik



Yeah ! blog ini adalah blog paling tak menarik kat Malaysia.

tak semenarik mereka2 yang menghentam sesama melayu !

tak semenarik blog2 yang menceritakan tentang hebatnya diri mereka

dan juga

tak semenarik awek2 yang memakai tudung tapi pakai legging !


p/s: Aku suka pengakuan ikhlas !

>> Pakai Tudung+Legging=BODOH

Cantik,
ku lihat molek,
nak di tegur
ku takut sudah ada pemilik.

Cantik,
bulu matanya lentik,
lama ku tilik,
punggungnya pun lentik !,

Cantik !
awek melayu,
dulu pemalu,
skung bulu i "semua leh tengok u !",

Cantik !
lihat dia
bertudung litup,
melayu asli,
sukar nak imagine~
tapi bodoh kalu bertudung,
kalau dibawah
pakai legging !
Related Posts with Thumbnails
 

Pengikut

Belasungkawa

My photo
Aku adalah seorang lelaki yang berada di atas muka bumi ini ingin mengetahui tentang siapa diri aku sedalam-dalamnya.Blog adalah tempat untuk aku belajar erti perkongsian.Aku hanya menulis bila aku benar-benar jujur hendak menulis.Aku mungkin satu-satunya makhluk yang boleh menerima diri aku seadanya,walau pernah berlaku yang aku tidak pernah setuju dengan diri aku sendiri.

Blog ini ?

Lihat ini

Experimental By Mohfi. Powered by Blogger.