rss

Friday, November 26, 2010

>> NOKIA C3

Ukur kesosialan anda! Lakukan sekarang!
itu antara ayat yang ada pada iklan Nokia. nak try cabar diri sendiri seberape gelamournya anda leh masuk sini http://www.nokia.com.my/c3socialista, phone nie nampak mcm sesuai untuk kaum hawa ngan warna pink yang kemas n sweet! ... tp kalau lelaki nak pakai yang warna pink pun ok gak pe! selain warna pink ia juga terdapat dalam warna golden white dan slate grey...smart siot.

ps: harga dalam rm520,hari tu aku pi indonesia leh dapat dlm rm330 mcm tu .... ;)

>> Anime dan Manga

Peminat anime dan manga yang berada diluar negara Jepun telah meminjam banyak "perkataan dan frasa bahasa Jepun". Sesetengah daripada perkataan-perkataan ini telah disalah tafsir, ditafsir semula ataupun melalui perubahan dari segi makna. Selain itu, pelbagai jenis istilah yang berkaitan dengan anime, manga dan fandom telah muncul, sama ada menerusi penterjemahan/alihan kata daripada bahasa Jepun ataupun sebahagian daripada slanga yang dikongsi atau istilah budaya kecil.

Dalam sesetengah kes pula, bahasa Inggeris dan bahasa Jepun telah menyumbang dalam bermacam-macam gaya yang kompleks untuk mencipta suatu pembentukan perkataan-perkataan baru dalam bahasa masing-masing. Sebagai contoh; Hentai - 'H' - Ecchi.

Budaya-budaya kecil lain juga telah mengambil perkataan-perkataan pinjaman bahasa Jepun menerusi hubungan dengan para peminat media tersebut, seperti anime dan manga.

Tambahan pula, terdapat banyak perkataan dan frasa dalam bahasa Jepun yang akan dijumpai dan didedahkan kepada para peminat dan juga mereka yang ingin tahu dengan lebih lanjut lagi berkaitan dengan anime dan manga. Arghhhhhhh lantak lah tak mau aku tahu yg aku tahu kartun jepun best!

minat bace komik2 ni...untuk peminat anime dan manga ni jom lepak sini : BACA KOMIK

Tuesday, November 16, 2010

>> Mandi wajib yang sah !

Dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul….. Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah. Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan. Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.

Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

Panduan Tambahan :

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Monday, November 15, 2010

>> Shout Awards 2010


Yeah~ SHOUT! AWARDS kembali lagi,jom kita semua kasi vote artis2 yang korang rasa boleh blah yang mcm tak boleh blah tu tak yah kasi vote boleh blah ! huhuh ;)

4 anugerah baru yang di pertaruhkan dalam SHOUT! AWARDS kali ini ialah the Music Video Award, the Breakthrough Local Feature Award, Favourite TV Personality Award, and Mobile Artist of the Year Award for the most downloaded ‘ringback’ tone.

Pemenang akan di kira berdasarkan undia SMS & undia secara Online.

vote sini SHOUT! AWARDS

Sunday, November 14, 2010

>> Inception versi LEGO

Pernah tengok filem Inception tak? nak buat filem ni lagi senang dari nak tengok citer ni ;).
Kalau pernah tengok filem ni korang misti pernah tengok adengan2 dalam filem tu yang lego2 ni buat.












Friday, November 12, 2010

>> Top 30 Most Popular Facebook Pages in Malaysia

Berikut adalah senarai page paling popular melalui Facebook mengikut jumlah pengguna laman web sosial tersebut melalui klik button likes.Mengikut kajian menyatakan pengguna laman sosial Facebook di Malaysia dianggarkan berjumlah 8.8 million semenjak Nov 1,2010. sumber

Berikut adalah senarainya : (dari atas yang palig tinggi likes nya dah ke bawah)

>> iLuvislam.com


TAHNIAH !

Laman web iluvislam.com menduduki tangga ke3 di Malaysia,ia telah disenaraikan '50 Most Popular Facebook Pages in Malaysia' oleh GreyReview (Grey Insights Sdn Bhd). Bilangan jumlah 'likes' iluvislam.com di laman web Facebook telah pun melebihi 500,000.

Laman Web yang mengetengahkan unsur2 bacaan kerohaniaan dan keindahan agama islam itu jugak mampu mendahului TV3, Harian Metro dan media lain,ini ternyata masih ramai rakyat malaysia yang masih peka tentang penekanan agama islam berbanding hiburan lain.

Saya selaku pemilik Blog ini MOHFI ingin mengucapkan setinggi2 tahniah kepada pemilik laman web tersebut dan penulis2 artikel di dalam lama web iluvislam.com.Teruskan usaha anda untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan keindahan Islam.

Wednesday, November 10, 2010

>> World's Biggest' Flash Drive


'World's Biggest' Flash Drive (for now...) Kingston 256GB DataTraveler 310,Kat Low Yat Plaza dijual dengan harga RM 2,195 seunit? saper je lah yang nak beli tu?

DataTraveler 310

Store more - with the highest capacity Flash drive available.


Kingston's new DataTraveler® 310 USB Flash drive features 256GB capacity, making it the highest capacity drive available on the market. There's plenty of room for movies, high-resolution photos, applications, graphics and other large files - all on a compact device not much larger than a standard USB drive.

sumber

>> The 25 Worst High-Tech Habits (and How to Fix Them)


Artikel menarik yang baru dibaca oleh aku baru-baru ini bertajuk "The 25 Worst High-Tech Habits (and How to Fix Them)". Artikel ini ditulis oleh Christopher Null dari pcworld .
agak menarik artikel ini, dalam keadaan kita seronok berbual tentang betapa canggihnya teknologi terkini,kita lupa untuk berbual tentang tabiat buruk kita dalam menggunakan teknologi ini,teknologi canggih tak tahu jaga tak guna! Berikut adalah keratan artikel tersebut.



1. Avoiding Security Software

So you thought you could get by without antimalware utilities, just by being mindful of what Web links you click and what e-mail you open. How's that working out for ya? Use something--anything--to protect your PC from the bad guys, who are happy to have you as a target. You can even start with free antivirus software.

2. Failing to Back Up Your Computer

The funny thing about people who admit that they don't back up is that they always preface it by saying, "I know it's bad, but..." Listen: All hard drives crash eventually. All of them. Yours will, too. For help, see our simple guide to getting started with backup.

3. Neglecting Offsite Backup

A thief breaks into your apartment and steals your laptop. No problem: You just backed it up last night. Oh, wait, he stole your backup drive too, because it was sitting right next to the laptop. Store your data in multiple locations, with automatic backups scheduled for hard drives kept away from your PC--and make a backup plan to prepare for worst-case scenarios.

4. Replying to Spam

Why do spammers do their dirty work? Because enough people respond to it to make sending junk worth their while. Yes, clicking the "remove me" link counts as a response--though on rare occasions, if a message is clearly from a legitimate brand-name company, using that link is worth a try. If you're not part of the solution, you're part of the problem. In addition to following this commonsense advice, you can take an extra step to harness the spam-fighting powers of your e-mail service.

5. Traveling With an Operating Computer

Taking your computer from the kitchen to the living room while it's running? No problem. Taking your running PC from the office, on the subway, for a mile-long walk, and up the stairs to your house? Terrible idea. Spinning hard drives can crash, and computers can easily overheat in cramped quarters. Shut the PC down. (Extra demerits if your hot, whirring laptop is sweating it out in a closed briefcase for the entire ride.) Windows offers custom settings for the power button and lets you tell a laptop to power off when you shut the lid.

6. Using a Laptop on a Bed

Use your laptop in bed all you want--it's when you leave the machine running on your goose-down comforter that the problems begin. Fluffy cushions and the like can block ventilation ports, overheating (and ruining) your PC. Use a lap desk or a coffee-table book to keep some airflow between the two. Plus, you can hurt your body if you're typing in an unnatural position, so pay attention to ergonomics.

7. Printing Everything

You already have a digital record--why do you need to print it out? Even forms that require signatures often can accept a "digital" signature that you create in Microsoft Paint. Save completed files as PDFs for even easier transportation and archiving.

8. Taking a Camera to the Beach

One grain of sand in the shutter or zoom mechanism, and it's toast. If you must shoot beachside, put the camera in a waterproof case or a plastic bag. Better yet, get a waterproof camera.

9. Leaving a Laptop in the Car

Thieves stake out hot parking spots and wait for fancy-pants business types to leave their laptop bags in the car, even just for a few minutes. All they have to is smash a window and grab it, and they're gone in 10 seconds flat. Or, maybe you thought you got smart, and you put your laptop in the trunk, out of sight--too bad you waited until you got to Sketchy Street to do it, where the bad guys watched you every step of the way. Trunks are even easier to pop open than windows. Stow your rig in the trunk before you embark on your trip. Better yet, take the laptop with you, or try a travel lock.

10. Keeping All of Your E-Mail

Every e-mail message you've ever received is sitting in your inbox in chronological order. Congratulations! You now have an unassailable historical record of your communications...and a guarantee that you will never find anything of any importance whatsoever. Use folders or tags to organize your inbox, and be liberal with the Delete key.

11. Failing to Learn Keyboard Shortcuts

Did you know that some people out there still aren't aware that Ctrl-C is copy and Ctrl-V is paste? I'm not saying you need to learn every Alt-Ctrl-Shift combo, but the more Alt-F4s you pick up, the sooner you can go home. Drop the mouse and try a few essential shortcuts for shutting down a PC and more, and several specific shortcuts for Windows 7.

12. Installing Too Much Junk

Why is Windows so slow? You installed three instant messaging clients and seven browser toolbars on your machine. Once some of this stuff is installed, the damage is already done, as many of these apps leave behind traces that are impossible to eliminate. You can try uninstalling as much as possible, but a clean Windows setup is often your best bet.

13. Discarding Receipts

Null's Law dictates that consumer products will always break immediately after the expiration of their warranty--but once in a while they break sooner. You might be able to get the thing fixed...if you saved your receipt. Keep a folder next to your medical records. Once you collect some receipts, you can scan and organize them with the Neat Receipts system.

14. Waiting in Line for Tech Stuff

Remember when you slept in a tent so that you could be the first guy in your ‘hood to own a PlayStation 3? Your parents are probably just as proud of that achievement as when you finally leveled your Druid up to 80. Trust us: The gadget works the same 24 hours later. You can probably even preorder it online and let it come to your door.

15. Hitting Your Computer

Be mad. Seriously, Windows aggravates everyone--get angry! Remember, though: We can offer a lot of aid, but throwing, kicking, or otherwise abusing a PC physically will not help. And shelling out a few hundred bucks for a new computer will actually make you feel even worse in the end. Meditate, and restrain yourself. If your laptop is sick from a latte that you tossed on it in a fit of rage, clean it carefully. Luckily, you can try a few emergency tech fixes that can restore hardware to health if your tantrum goes too far.

16. Saving Files Anywhere and Everywhere

When you get your electric bill, do you just throw it on the table, mixing it in with family photos, flyers, the Sunday paper, and your discs from Netflix, or do you take 20 seconds to file it away where it really ought to go? Wait, don't answer that. As with your inbox, folders are your friend.

17. Checking in With Location-Based Services

The only people who care that you're at Sizzler or TJ Maxx are people you really don't want to know. Exceptions: If you're someplace really cool--like Mt. Fuji, Versailles, or Chernobyl--check in all you want. We've looked at some practical uses for services like Foursquare; stick to those.

18. Citing Wikipedia

When you need a fact to make a point, the perfect place to go is a gargantuan Website that anyone can edit anonymously, and where hoaxes and gag entries can have a life span of years. [citation needed] If you must use Wikipedia, click the links in the footnotes on the page to get the real story, and to see how credible the information digested there really is.

19. Posting Hilarious Pictures Online

"Hey, coworker! Looks like you had a great time at your pal's bachelor party. Oh, is that you posing with a Heineken in your hand? How original! Yeah, you and that girl look pretty wasted in that one. At least, that's what our boss said when he e-mailed it to me. Good luck with that evaluation!" Save such moments for posterity in private--or else. Pay close attention to the privacy settings on Facebook (and untag yourself in those compromising pictures) and on photo-sharing sites. On Flickr, for example, click Edit your profile privacy from the 'Manage your profile' page to control who can see what.

20. Believing the Salesperson

Let's put it this way: If that guy really knew a lot about computers, would he be wandering the aisles in a blue shirt and slacks asking if you need help? No. No, he would not. Do your research by googling for consumer reviews and comments before you get to the store, and learn which stores offer the best services and deals.

21. Ignoring the Specs

The big idea in tech today is to offer three classes of product: A bare-bones version, a power-user version, and an "extreme" version, each with an escalating price tag. The problem is, the extreme edition may not really do anything that the bare-bones version can't do--or it has features you don't actually need--but you buy the expensive one anyway, because you didn't really read the specs. It can take a lot of Web research time to figure out the meaning of some of the arcana--and what's really important--but this is time well invested.

22. Using One Password for Everything

All it takes is a single data leak at your cell phone company for a crook to get into your e-mail, bank, investing, online shopping, and Match.com accounts. It's one-stop shopping for identity thieves! Having a unique password for every site is unrealistic, but use a series of several passwords and save your best for the most critical sites. Password managers can help.

23. Not Having a Disposable E-Mail Address

Don't give out your regular e-mail address to newsletters, iffy Web services, and girls or boys you meet after midnight. A disposable e-mail address that you check once a fortnight is a better solution. This is why Gmail was invented.

24. Failing to Lock Your Smartphone

When an unsavory type finds a lost phone, his first order of business is to call as many international and 900-type numbers that he humanly can. Then he harvests all the data on it for identity theft and spam purposes. Or you could, you know, prevent all of that by putting a simple PIN on the thing. You can find tools built to manage security for Android and other mobile operating systems.

25. Commenting Online

I know: You have the perfect bon mot to counter one of the points on this list, and you're going to enter it painstakingly into a Web form at the bottom of this article so you can be clever comment #86 on page four. Congratulations, sir or ma'am. Touché. Seriously, people, this is 2010. If you have something snarky or inflammatory to say, at least have the common courtesy to tweet it (politely).
Related Posts with Thumbnails
 

Pengikut

Belasungkawa

My photo
Aku adalah seorang lelaki yang berada di atas muka bumi ini ingin mengetahui tentang siapa diri aku sedalam-dalamnya.Blog adalah tempat untuk aku belajar erti perkongsian.Aku hanya menulis bila aku benar-benar jujur hendak menulis.Aku mungkin satu-satunya makhluk yang boleh menerima diri aku seadanya,walau pernah berlaku yang aku tidak pernah setuju dengan diri aku sendiri.

Blog ini ?

Lihat ini

Experimental By Mohfi. Powered by Blogger.